Europees kampioenschap in Hongarije
België verliest openingswedstrijd tegen Italië met 4-0
Op het EK voor landenteams verloren de mini-Duivels hun openingswedstrijd in groep B met 4-0 van Italië. Geen oneer want Italië is één van de betere Europese teams. Voor de Belgen goed beseften dat de wedstrijd begonnen was, scoorde Assis al de 1-0. Die vroege achterstand kwamen de mini-Duivels niet meer te boven. Zij kwamen wel beter in de match maar echt doelman Feller bedreigen lukte net niet. Al speelde Sababti in alle lijnen een dijk van een wedstrijd.
“Concentratieverlies in de aanhef van de tweede helft deed ons helemaal de das om,” klonk bondscoach Benny Meurs na afloop. “Nochtans waren wij de de rust helemaal nog niet kansloos. Ik verwittigde om tweehonderd percent attent te zijn zeker in de eerste minuten. En dat lukte niet.
“Inderdaad, al na twee minuten hingen de bordjes 3-0. Assis scoorde opnieuw (2-0). Toen Ippolite op weg leek naar de 3-0 haalde doelman Morant hem onderuit. Ippolite zette de strafschop vlekkeloos om (3-0). De wedstrijd was gespeeld. De Belgen reageerden nog wel maar verder dan wat strovuur kwam men niet meer. Opnieuw liep Sababti ook aanvallend in de kijker. Zijn wedstrijd was van wereldklasse. Daar koopt de Belgische ploeg echter niets voor. Ze slikte midden de tweede helft nog de 4-0 toen de Azzurri’s opnieuw uit de tweede lijn scoorden. Twee man trekken de openingen langs de flanken, de puntspeler centraal met de rug naar het doel zoolt de bal terug en de doorspurtende man scoort. In het laatste geval was het Baptistella.
Om in de kwartfinale te geraken zal België donderdag moeten winnen van Oekraïne. Zoniet eindigt het sprookje dan al en maken Italië en Oekraïne uit wie van hen als winnaar bin groep B of als tweede verder kan.
Doelpunten: 1’45” Assis Saad (1-0), 22’ Assis Saad (2-0), 22’ pen. Ippoliti (3-0), 37’ Baptistella (4-0)
BEGISCHE FUTSALPLOEG UITGESCHAKELD NA TWEEDE NEDERLAAG
Op het EK in het Hongaarse Debrecen heeft de Belgische fustalploeg donderdagavond ook zijn tweede wedstrijd in groep B verloren. 2-4 werd het tegen Oekraïne. Daarmee moeten de Belgen als eerste ploeg het EK verlaten.
De wedstrijd begon nochtans veelbelovend voor de Belgen. André knalde na een voorzichtige aanpak vooral vanwege de drook kickendetegenstrever tegen de deklat, Zico ging zijn kans en Sababti dwond de doelman tot een ultieme voetafweer. Een vrije trap van de Oekraïners werd met de rug naar het doel met de hiel van dichtbij voorbij Morant gedevieerd (0-1). De Belgen waren dus opnieuw op achtervolgen aangewezen.
De oplopende foutenlast (5 fouten tegen 0 voor Oekraïne na 14 minuten) maande hen bovendien aan tot een voorzichtiger aanpak. Bovendien leidde niet accuraat verdedigen tot de 0-2. Met iets meeval tikte kapitein Bachar de aansluitingstreffer via de misgrabbelende doelman over de lijn (1-2). De mini-Duivels roken hun kans maar geraakten niet aan ook maar één doelkans. Ze kregen bovendien de zesde fout tegen en zo werd de kloof opnieuw twee doelpunten (1-3).
De mini-Duivels zetten meteen na rusten meer druk. Er kwamen mogelijkheden maar geen doelpunten. De Oekraïners bleven droog counteren. Aabbassi kreeg binnen de twee minuten tweemaal geel zodat onze landgenoten twee minuten in numerieke minderheid verder moesten. Ze overleefden euvel evenwel zonder gevolg. De spanning bleef. Tot met een prachtig uitgespeelde actie Oekraïne de score nog opvoerde. (1-4)
Meteen koos bondscoach Meurs om in balbezit met Chaibai als vliegende doelman nog de dreigende uitschakeling nog te voorkomen. Het lukte niet meer. Ook al scoorde kapitein Bachar 37” voor tijd nog tegen. De Europese top is duidelijk te hoog gegrepen voor de Belgische zaalvoetballers. (DJM)
Doelpunten: 11’ Zamyatin (0-1), 15’ Ovsyannikov (0-2), 17’ Bachar (1-2), 20’ 10m. Legchanov (1-3), 33’ Pavlenko (1-4), 40’ Bachar (2-4).
SCHEIDSRECHTER LEMAL
Enkel nog de Belgische topscheidsrechter Pascal Lemal (Sprimont) is nog op het EK in Hongarije aanwezig. Of hij in de finaleronde mag blijven, hangt af van de keuzes door de UEFA.
De mini-Duivels en hun begeleiding zijn sinds vrijdagavond - na de alleszins eervolle uitschakeling door Italië (4-0) en Oekraïne (4-2) - terug thuis. “De Europese top is voor ons als amateurs te hoog gegrepen,” concludeerde een zwaar aangeslagen bondscoach bij die uitschakeling. Of die verdere gevolgen – een nieuwe aanpak bvb. - zal hebben, moet de eerstvolgende weken moeten blijken. Maar er is in vergelijking met de Europese top alleszins gebrek aan mentaliteit en talent.
BELGIË WIL EK in 2012 ORGANISEREN
In Hongarije werd ex-scheidsrechter Perry Gautier verwacht. Hij zou er de organisatie bestuderen in de hoop die ervaring te kunnen gebruiken indien de KBVB het volgende EK in 2012 krijgt toegewezen. Net als Kroatië wil het KBVB-futsal daar voluit voor gaan. Naast de KBVB stelde ook Kroatië zich kandidaat voor het inrichten van het volgende EK. “Wij hopen onze slag thuis te kunnen halen,” zei ons Futsalpreses Jean-Pierre Notelteirs. “Wij zijn voorstander om 16 teams toe te laten. Wij zouden ze in vier groepen van vier willen indelen en zo voorkomen dat je na twee wedstrijden al naar huis kan. De UEFA zal de eerstvolgende maanden daarover beraadslagen en de toewijzing doen. Hopelijk aan België. Wij denken dan hardop aan het Sportpaleis plus eventueel de Lotto Arena in Antwerpen (of omgekeerd). Met in het geval met 16 ploegen met vier wedstrijden per dag. Of eventueel bvb. Luik als tweede wedstrijdplaats,” aldus nog Notelteirs.
ITALIË en OEKRAÏNE UITGESCHAKELD
Italië en Oekraïne, uitgerekend de twee teams die België in de groepsfase
van het EK kansloos lieten, werden in de kwartfinales maandagavond uit het EK gekegeld. Ze verloren beide na een 3-3 eindstand met de strafschoppen.
Italië werd in 2007 op het vorige EK ook al in de kwartfinales gewipt.
De vorige vijf EK’s waren de Azzurri’s er telkens in de eindfase bij:
3de in 2005, 1ste in 2003, 4de in 2001, 3de in 1999 en 4de in 1996.
Tsjechië geraakte nog nooit verder dan de kwartfinales en speelt nu donderdag de halve finale tegen de winnaar van Rusland tegen Spanje.
Azerbeidjan plaatste zich voor het eerst voor de halve finales (donderdag tegen de winnaar van Servië – Portugal). Hun plaatsing danken ze aan de naturalisatie van enkele Braziliaanse en Russische spelers.
Oekraïne werd in 2007 ook al in de kwartfinales uitgeschakeld. In 2005 werd Oekraïne in de halve finales geweerd door Spanje. In 2003 verloor Oekraïne de finale met 1-0 tegen Italië en in 2003 na verlengingen tegen Spanje. In 1999 plaatste zich Oekraïne niet voor de 1/8ste finales en in 1996 niet voor de kwartfinales.
KWARTFINALES
Tsjechië – Italië 3-3 (strafschoppen 3-1)
Grote verrassing op het EK. In de kwartfinales werd Italië uitgeschakeld door Tsjechië. De Azzurri’s – de laatste decennia constant bij de topvier - kwamen tweemaal op voorsprong doch de Tsjechen stelden telkens gelijk. Door een owngoal leidden de Tsjechen tot het 3-3 werd. In de strafschoppenreeks hield de Tsjechische reserve-doelman drie strafschoppen en haalden het zijn team met 3-1.
Azerbeidjan – Oekraïne 3-3 (strafschoppen 4-2)
Ook in de tweede van de kwartfinales voor een vol huis in Boedapest droop de spanning er af. Het werd uiteindelijk 3-3. In de strafschoppenloterij toonde zich de op een bokser lijkende Azeiridoelman de held. Hij weerde immers twee Oekraïens strafschoppen en in de nabeurt trof de vierde Azeiri raak (4-2).
Spanje en Portugal spelen EK-finale
Zoals te verwachten was, stond ook in de halve finales geen maat
op de Spaanse suprematie. Spanje versloeg Tsjechië met maar liefst 8-1.
Vooraf plaatsten zich ook de buren van Portugal voor de EK-finale
zaterdagavond in het Hongaarse Debrecen. Portugal speelde 3-3 gelijk tegen Azerbeidjan en haalde het met de strafschoppen (5-3).
De Belgische topreferee Lemal (Luik) leidde vlekkeloos deze fel betwiste halve finale.
Spanje wint 3de Europese titel op rij
DEBRECEN – In het Hongaarse Debrecen won Spanje zaterdagavond voor 5000 kijkers zijn 3de opeenvolgende Europese kampioenstitel. Spanje versloeg in de finale buurland Portugal met 4-2. Bij de rust leidden de Spanjaarden met 2-0.
Vijfde Europese titel
Het is de 5de Europese titel sinds het futsal volwaardig onder de vleugels van de UEFA ressorteert. Op het Spaanse curriculum vitae staat: winnaar EK in 1996, 2001, 2005, 2007 en 2010.
Slechts één keer – in 2003 - geraakte de “beste ploeg ter wereld” niet in de finale van het EK. Italië belette dat door Spanje in de halve finales met 2-1 te verslaan. In 1999 was de Europese titel voor Rusland dat in de finale toen 3-3 speelde tegen Spanje en het met de strafschoppen haalde met 4-2. Op rij waren Portugal, Italië, Rusland (2x) en Oekraïne de tegenstrevers in de gewonnen vijf finales van de voorbije EK. Portugal speelde in Hongarije zaterdagavond zijn eerste EK-finale.
Beste ploeg van de wereld
Vriend en tegenstrever noemen Spanje is “de beste landenploeg van de wereld.” Spanje miste nochtans twee jaar geleden wel de wereldtitel omdat Brazilië in eigen land toen net iets meer maturiteit toonde. Al kan Spanje ook bogen op een vijftal ex-Brazilianen die de ruggengraat van het team vormen.
Ook deze EK-finale werd door de Spanjaarden gedomineerd. Ortiz scoorde de 1-0 en Javi Rodriguez bekroonde zijn 4de deelname aan een EK met een 5de goal op dit Europees kampioenschap.
De Spanjaarden dachten de buit binnen. Portugal reageerde maar lukte niet de aansluitingstreffer. Vijf minuten voor tijd scoorde de jonge Lin de 0-3. Toch was de wedstrijd nog niet beslist. Binnen de minuut stonden de Portugezen op 2-3. En er kwamen nog mogelijkheden. Het bleef 2-3 tot 22” voor het eindsignaal Daniël de verlossende 2-4 aantekende.
In de troostingfinale haalde het Tsjechië vooraf van Azerbeidjan met 5-3. Tsjechië ging bijgevolg verrassend met de bronzen plak huiswaarts. In de wedstrijd leidde nochtans Azerbeidjan (2-1). Na de pauze schakelden de Tsjechen een versnelling hoger en haalden mede omdat Azerbeidjan bij een 4-2 achterstand met vliegende doelman risico’s nam (wel 4-3, geen 4-4 meer maar bij balverlies wel 5-3.
Uitslagen
19/1/2010
17.30 Hungary - Azerbaijan 1-3
Doelpunten: 0-1 Biro Jade (00.50), 1-1 Lódi (02.16), 1-2 Serjão (12.34), 1-3 Alves (16.01)
19.00 Italy - Belgium 4-0
Doelpunten: 1’45” Assis Saad (1-0), 22’ Assis Saad (2-0), 22’ pen. Ippoliti (3-0), 37’ Baptistella (4-0)
20/1/2010
18.00 Spain - Belarus 9-1
Doelpunten: 1-0 Juanra (02.18), 1-1 Levus (07.54), 2-1 Kike (08.36), 3-1 Jordi Torrás (27.24), 4-1 Javi Rodríguez (29.31), 5-1 Javi Rodríguez (30.15), 6-1 Ortiz (31.37), 7-1 Juanra (34.10), 8-1 Lin (36.52), 9-1 Javi Rodríguez (39.15)
20.00 Russia - Slovenia 5-1
Doelpunten: 1-0 Chistopolov (03.35), 2-0 Chistopolov (18.40), 3-0 Pula (18.50), 4-0 Khamadiyev (23.20), 4-1 Èujec (36.40), 5-1 Shayakhmetov (39.37)
21/1/2010
18.00 Azerbaijan - Czech Republic 6-1
Doelpunten: 1-0 Biro Jade (02.45), 2-0 Borisov (07.25), 3-0 Serjão (10.31), 4-0 Thiago (23.29), 4-1 Rešetár (26.04), 5-1 Borisov (28.45), 6-1 Biro Jade (37.32)
20.00 Belgium - Ukraine 2-4
Doelpunten: 11’ Zamyatin (0-1), 15’ Ovsyannikov (0-2), 17’ Bachar (1-2), 20’ 10m. Legchanov (1-3), 33’ Pavlenko (1-4), 40’ Bachar (2-4).
22/1/2010
18.00 Slovenia - Serbia 0-2
Doelpunten: 0-1 Rakić 20' 41'' , 0-2 Janjić 28' 16''
20.00 Belarus - Portugal 5-5
Doelpunten: 0-1 Cardinal 06' 38'', 0-2 Joel Queirós 13' 15'', 1-2 Chernik 16' 37'', 2-2 Popov 25' 04'', 3-2 Popov 29' 45'', 4-2 Gayduk 31' 28'', 4-3 Joel Queirós 31' 47'' (pen), 4-4 Cardinal 36' 06'', 4-5 Arnaldo 38' 51'', 5-5 Popov 39' 59''
23/1/2010
18.30 Ukraine - Italy 2-4
Doelpunten: 0-1 Baptistella 12' 03'', 1-1 Cheporniuk 22' 11'', 1-2 Baptistella 27' 59'', 1-3 Saad Assis 30' 07'', 1-4 Baptistella 30' 38'', 2-4 Pavlenko 38' 09''
20.30 Czech Republic - Hungary 6-5
Doelpunten: 0-1 Dróth 05' 11'', 0-2 Lódi 09' 49'', 0-3 Lódi 24' 02'', 0-4 Dróth 24' 50'', 1-4 Rešetár 25' 24'', 2-4 Belej 32' 35'', 3-4 Dlouhý 34' 15'', 4-4 Frič 37' 43'', 5-4 Dlouhý 38' 32'', 5-5 Gyurcsányi 39' 21'', 6-5 Kopecký 39'
24/1/2010
18.30 Portugal - Spain 1-6
Doelpunten: 1-0 Arnaldo 05' 46'', 1-1 Jordi Torrás 14' 06'', 1-2 Jordi Torrás 15' 42'', 1-3 Juanra 23' 31'', 1-4 Kike 29' 07'', 1-5 Fernandao 31' 33'' , 1-6 Lin 38'30''
20.30 Serbia - Russia 4-3
Doelpunten: 0-1 Chistopolov 16' 40'', 0-2 Maevski 21' 19'', 1-2 Pavićević 29' 30'', 2-2 Perić 30' 20'', 3-2 Lazić 31' 19'', 4-2 Kocić 35' 43'', 4-3 Perić (o.g.) 37' 01''
Quarter Finals
25/1/2010
18.00 (2) Czech Republic - Italy 3-3, pen. 3-1
Doelpunten: 0-1 Vinicius Duarte 05' 15'', 1-1 Kopecký 07' 07'', 1-2 Saad Assis 17' 45'', 2-2 Sláma 23' 05'', 3-2 Vinicius Duarte (o.g.) 27' 27'', 3-3 Saad Assis 32' 47''
20.00 (1) Azerbaijan - Ukraine 3-3, pen. 4-2
Doelpunten: 0-1 Romanov 00' 08'', 1-1 Farzaliyev 02' 55'', 1-2 Cheporniuk 10' 34'', 2-2 Thiago 17' 24'', 3-2 Biro Jade 24' 58'', 3-3 Kondratyuk 33' 52''
26/1/2010
17.30 (4) Russia - Spain 0-0, pen. 6-7
De derde van de kwartfinales ging tussen drievoudig Europees kampioen Spanje (2007-2005-1996) en tweevoudig Europees kampioen Rusland (2001-1999). Het werd een bijzonder spannende wedstrijd waarin uiteindelijk niet gescoord werd. Spanje domineerde maar de Russen bleven in blok overeind ook mede de glansprestatie van de doelman.
De winnaar moest bijgevolg aangeduid worden door het nemen van strafschoppen. De derde Russische zesmeter werd doot de Spaanse doelman Luiz Amado afgeweerd, het werd 4-2 en in de nabeurt 4-3. De Spaanse sterspeler Javi Rodriguez trapte de 5-3 keihard in doel. De bal kaatste zo snel via de grond terug dat de scheidsrechters (de Fransman Fritz en de Kroaat Sunjic) de bal niet in doel gezien hadden.
De TV-herhalingen maakten dat duidelijk. Bal snoeihard onder de lat achter midden in doel tegen het ijzer! Geen doelpunt, gebaarden de scheidsrechters. Het Spaans protest zwol aan, hoongelach alom, vertwijfeling, beraad met Uefa-waarnemers en steeds verwijzend naar de TV-beelden te zien op grote schermen in de zaal en op Eurosport 2. Het leidde enkel tot twee gele kaarten voor Spaanse spelers.
De strafschoppenreeks moest gewoon voortgezet worden. Bij 7-6 weerde Luiz Amado de bal af zodat Spanje mocht juichen. Doelman Luiz Amado voorkwam bijgevolg een monumentale blamage voor het futsal. Het leert de Fifa duidelijk ook dat er geen verbinding meer in het dak van het doel tussen de staanders mag geplaatst worden. In België is er die verbinding trouwens nergens. De Russische doelman was de held van de wedstrijd, de Spaanse bij de strafschoppen en dat was uiteindelijk beslissend.
19.30 (3) Serbia - Portugal 1-5
Doelpunten: 0-1 Joel Queirós 12' 58'',0-2 Cardinal 22' 15'', 0-3 Joel Queirós 29' 22'', 0-4 Leitão 33' 23'',1-4 Bojović 36' 05'', 1-5 Arnaldo 38' 02''
Semifinals
28/1/2010
17.30 (1) Azerbaijan - Portugal 3-3, pen. 3-5
Doelpunten: 1-0 Thiago 07' 40'', 1-1 Cardinal 09' 43'', 2-1 Felipe 17' 13'', 2-2 Joaõ Matos 27' 27'', 2-3 Pedro Costa 28' 02'', 3-3 Biro Jade 28' 48''
20.00 (2) Czech Republic - Spain 1-8
Doelpunten: 0-1 Javi Rodríguez 04' 32'', 0-2 Ortiz 06' 19'', 0-3 Ortiz 16' 16'', 0-4 Luis Amado 19' 11'', 0-5 Borja 25' 54'', 0-6 Fernandao 32' 04'', 0-7 Daniel 36' 17'', 0-8 Daniel 38' 14'', 1-8 Dlouhý 38' 31''
Finals
30/1/2010
3rd/4th Place Match
18.00 Azerbaijan - Czech Republic 3-5
Doelpunten: 0-1 Belej 00' 27'', 1-1 Borisov 07' 44'', 2-1 Serjão 18' 45'', 2-2 Sláma 23' 01'', 2-3 Farzaliyev (o.g.) 25' 53'', 2-4 J. Novotný 35' 22'', 3-4 Farajzadeh 37' 17'', 3-5 Kopecký 39' 51''
1st/2nd Place Match
20.30 Portugal - Spain 2-4
Doelpunten: 0-1 Ortiz 08' 16'', 0-2 Javi Rodríguez 12' 02'', 0-3 Lin 35' 38'', 1-3 Gonçalo Alves 37' 49'', 2-3 Joel Queirós 38' 28'', 2-4 Daniel 39' 38''
|