KBVB VOERT LICENTIE IN,AFGEZWAKTE MAATREGELEN EN VIERDE NATIONALE VERDWIJNT
BRUSSEL/DIEPENBEEK - De voorbije weken besteedde men aan het invoeren van een licentie voor de nationale futsalcompetitie grote aandacht. Tal van halve waarheden lekten uit. In enkele benaderingen heette het dat het doorvoeren van de voorgenomen maatregelen het einde, de dood van het zaalvoetbal zouden betekenen. Fervente tegenstanders - meestal zij die meenden niet te kunnen voldoen aan de gestelde voorwaarden - traden op de voorgrond en verspreidden niet één keer een miskleun. Gaande van "gedaan met veld - zaal" tot "nieuwe bondseisen zijn een strop rond de nek van de kleintjes."
Intussen gaf de Bijzondere Algemene Vergadering via de kiesmannen of stemhebbende afgevaardigden van de provincies en de nationale groeperingen met meer dan tachtig percent de goedkeuring aan de hervorming," analyseerde Jos Pans de gebeurtenissen. Jos Pans is beheerder bij CP Hasselt en als voorzitter van de groepering van eerstenationalers LENF lid van de Commissie Futsal.
"Vierde nationale en de kleine provincies Luxemburg, Namen en West-Vlaanderen stemden tegen maar konden die meerderheid niet meer breken. Die reglementswijzigingen waren trouwens broodnodig om het futsal een nieuwe élan te geven die onze sport na 35 jaar eindelijk kan weghalen uit de grijze hoek van de cafésporten."
"Wij rekenen o.a. op het vlak van de mediatisering op de steun van de KBVB. Het zal aanpassen worden. Ik ben de eerste om aan te dringen op tolerantie en respect bij het doorvoeren van deze hervorming. Er is tijd nodig. Vergeet ook niet dat de eerste opties in allerlaatste instantie nog sterk afgezwakt werden. De wijzigingen, die op til zijn, zijn voor velen nog slechts een blauwdruk. Voor anderen moeilijk genoeg om te kunnen realiseren en/of op termijn (te blijven) volgen. Cobra Primus Hasselt is er klaar voor. Wij sluiten vanaf 1 januari al de Nederlandse topspeler Jermaine Vanenburg niet meer als amateur maar als betaalde speler aan."
Geert Tormans (voorzitter Minicup Lommel): "Overhaast"
"Ons stoort de dwang waarmee alles moest doorgevoerd worden. Wij zijn akkoord met alles wat in de LENF bij meerderheid werd omschreven. Niet met de afzwakking van het laatste moment. Het wegvallen van de decumul van zaal en veld juichen wij toe. Alleen de contractspelers mogen nu niet meer voetballen. Het opstarten van de jeugdwerking is voor ons een probleem."
Naar jeugdwerking toe bepaalt de hervorming dat de clubs van eerste nationale één jeugdploeg inschrijven in de provinciale jeugdcompetitie. Het jaar nadien twee en het derde seizoen en verder drie. Op elk wedstrijdblad dienen twee speler jonger dan 21 jaar genoteerd. Het aantal spelers met een niet-EER-paspoort wordt beperkt tot zes. In de beloftenploeg mogen hooguit zes spelers aantreden die ouder zijn dan 21 jaar.
Johan Boelen (secretaris Osola Hoeselt): "Betaalde spelers"
"Als wij nog het behoud kunnen afdwingen, denk ik niet dat wij ons op het hoogste niveau kunnen handhaven. Het aantrekken van één betaalde speler vanaf volgend seizoen is onoverkomelijk. Laat staan dat het aantal van contractspelers - die bovendien geen voetbal mogen spelen - per seizoen stijgt met één tot zes betaalde spelers vanaf 2010 en wij met jeugd moeten beginnen."
Lode Van Mierlo (PR-man Eurosport Bocholt): "Accommodatie"
"Eurosport voldoet niet aan de accommodatie-voorwaarden. De gemeentelijke hal telt 150 zitjes en wij kunnen 200 staanplaatsen garanderen. Het opstarten van jeugd en het aansluiten van betaalde spelers kunnen ook al onze nek breken. Wij vroegen niettemin een onderhoud met de gemeentelijke overheid om de mogelijkheden te toetsen."
Pana Aslanidis (voorzitter FP Houthalen-Genk): "Positief"
"Wij tellen negen jeugdploegen en een uitstekende jeugdwerking, tal van spelers die niet meer voetballen, de accommodatie voldoet en de gevraagde waarborg van 2500 Euro (in 2 maal betalen) kunnen wij aan. Wij hopen wel dat deze nieuwe maatregelen het zaalvoetbal eindelijk de erkenning geeft die het verdient."
Frank Grotars (secretaris Roam Koninksem - tweede nat. B): "Geen probleem"
"Wij zijn bereid voor de eventuele overstap naar eerste en gaan ervan uit dat wij probleemloos zelfs daar een licentie krijgen. In tweede komt volgend seizoen de beloftenploeg bij en het betalen van een waarborg (1500 Euro). De hal (300 plaatsen waarvan 120 zitjes) mag nergens trouwens in tweede klasse een probleem zijn. Ook in derde niet waar enkel de waarborg (1000 Euro) nieuw is en in een hal 200 plaatsen (waarvan 50 zitjes) moet gegarandeerd worden. Naar tweede nationale komt pas een seizoen later een jeugdploeg bij en nog een seizoen verder een tweede Voor derde komt de beloftenploeg vanaf 2006 en één jeugdploeg vanaf 2007."
Twintig stijgers naar derde
Volgend seizoen is er geen sprake meer van vier reeksen vierde nationale. Daarom degraderen na het huidige seizoen de laatste drie van elke van de drie reeksen derde nationale niet rechtstreeks. Zij komen in een groep met alle vierdenationalers (min de reekskampioenen die rechtstreeks naar derde promoveren) en de negen provinciale kampioenen in een eindronde terecht die aan minstens twintig van hen een plaats in de bijkomende reeks derde nationale (vier reeksen ipv. drie) oplevert. De anderen zakken naar provinciale terug. Wat de gevolgen daar zijn is momenteel niet in te schatten.
Jos Donders
FUTSAL KBVB